2018-19 38η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος

Οι μαθητές Σοφία Όλγα Καμπάνη και Μάριος Αγαπίδης συμμετείχαν στην 38η  Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη από 14/12/2018 μέχρι 17/12/2018 με συνοδούς τις καθηγήτριες Παπάζογλου Μαρία και Παρηγορίδου Μέλα .

Πρόκειται για μια διοργάνωση που προσομοιάζει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κανόνες του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι μαθητές/τριες αναλαμβάνουν ρόλο Ευρωβουλευτή (Delegate), κατανέμονται σε Επιτροπές(Commitees) διεξάγουν έρευνα γύρω από θέματα ευρωπαικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, εμπλέκονται σε δραστηριότητες σύνθεσης ομάδας(Teambuilding),συνθέτουν και καταθέτουν μια ομόφωνη Πρόταση Ψηφίσματος (Motion for a  Resolution) μέσα από διάλογο και αντιπαράθεση στις αντίστοιχες Επιτροπές (Commitee Work),παρουσιάζουν και υπερασπίζονται την πρόταση της Επιτροπής τους εώπιον της Ολομέλειας(General Assembly) θέτοντάς την  σε ψηφοφορία από τους/τις υπόλοιπους/ες Συνέδρους (For/Against/Abstain)οι οποιοι/ες υιοθετούν ή απορρίπτουν τις υποβληθείσες Προτάσεις.

Η γλώσσα εργασίας καθ'ολη τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης είναι τα Αγγλικά

O Μάριος Αγαπίδης συμμετείχε στην Επιτροπή INTRE Βιομηχανία,Ερευνα και Ενέργεια και η Σοφία Καμπάνη στη FEMM Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητα των Φύλων

Η μαθησιακή αξία της συνδιάσκεψης είναι σαφώς υψηλή όσον αφορά τις γνώσεις και τις εργασίες στις Επιτροπές, αλλά η αξία της εμπειρίας ανταλλαγής απόψεων με μαθητές από όλη σχεδόν την Ελλάδα και της συνεργασίας είναι ανεκτίμητη

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, απόκτησαν γνώσεις και δεξιότητες και απόλαυσαν τη διαδικασία

  

 

Add a comment

2018-18 Κάνοντας πράξη την συνεκπαίδευση

Τιμώντας την Παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και υλοποιώντας δράσεις ευαισθητοποίησης ως Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών συμμετείχε στην εκδήλωση που παρουσιάστηκε στις 3 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.

Στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης μέσα από την διαφορετικότητα , το σχολείο μας συνεργάστηκε με το ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών και διοργάνωσαν μία καλλιτεχνική δραστηριότητα με στόχο αφενός στην καλλιέργεια στάσεων αποδοχής της διαφορετικότητας και αφετέρου στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δημιουργήθηκε μια μικρή μικτή ομάδα μαθητών/τριών ( 2ο ΓΕΛ- ΕΕΕΕΚ) με στόχο την παρουσίαση ενός μουσικού δρώμενου.

Σε προγράμματα τέτοιου τύπου τα οφέλη δεν προκύπτουν από την επίτευξη της τελειότητας αλλά τη χαρά που βιώνουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες από τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση.

 

Add a comment

2018-19 Η ψυχική υγεία των εφήβων

Στις 11/10/18 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Ν. Πέλλας κ.Βάσιου Κατερίνα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμά μας, διοργάνωσε δραστηριότητα Αγωγής Υγείας-Ψυχικής Υγείας.
Η δράση υλοποιήθηκε στο Β2 με στόχο την ενημέρωση/ανάπτυξή τους σε αντίστοιχα θέματα. Συνεργάστηκε η κ.Παρηγορίδου.

 

 

Add a comment

2018-19 Ανακύκλωση μελανοδοχείων

Στο πλαίσιο της αειοφορίας και συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για ανακύκλωση και προστασία του περιβάλλοντος, προσθέσαμε τη συλλογή μελανοδοχείων.
Συμμετέχουμε όλοι!!!

 

 

 

Add a comment

2018-19 Το πείραμα του Ερατοσθένη

Στις 24/9/2018 οι μαθητές/τριες του Β4, την τελευταία ώρα του σχολικού ωραρίου,πραγματοποίησαν το πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της περιμέτρου της γης.

Υπεύθυνη της δράσης ήταν η φυσικός κ. Χατζηαντωνίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του πειράματος μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.youtube.com/watch?v=T_T04rCcxqs&feature=youtu.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add a comment

2018-19 Βουλή των εφήβων

Η Σοφία Τερζή, μαθήτρια της Β΄λυκείου, και η Ευγενία Δεμιρτζόγλου, μαθήτρια της Α΄λυκείου, εκπροσώπησαν το σχολείο μας στη φετινή Σύνοδο Βουλής των Εφήβων που έγινε στις 2 με 6 Ιουλίου στην Αθήνα...

Η Σοφία μας είπε:

«Η εμπειρία ήταν σίγουρα πρωτόγνωρη και πολύ ιδιαίτερη. Ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε πράξη όλα αυτά που μας λένε , να χρησιμοποιούμε την κριτική μας ικανότητα και όχι την παπαγαλία. Πραγματικά εάν μου δινόταν η ευκαιρία θα το έκανα ξανά και ξανά. Περάσαμε πολύ όμορφα και ακόμη και εάν αρχικά οι δραστηριότητες μας φάνηκαν λίγες , έπειτα στην πράξη είδαμε πως είχαμε ένα πολύ σωστά οργανωμένο και καλό μελετημένο πρόγραμμα.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλα τα παιδιά, γιατί είναι ένα πρόγραμμα που σου δίνει την ευκαιρία να εκφραστείς αλλά και να ακουστείς. Αξίζει τον κόπο των διοργανωτών αλλά και του κράτους. Είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες τόσο της δίκης μου όσο και της ζωής των άλλων παιδιών.»

 Η Ευγενία συμπλήρωσε:

"Η εμπειρία μου στην φετινή ΚΓ΄ σύνοδο της Βουλής των Εφήβων ήταν για εμένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αυτό όμως δεν έγινε αμέσως από την στιγμή που κληρώθηκα στο πρόγραμμα, μα από την στιγμή που τελείωσε η σύνοδος και επέστρεψα ξέροντας ότι όχι απλά είπα αυτά που είχα στο μυαλό μου, αλλά κυρίως άκουσα καινούργιες απόψεις και μπόρεσα χάρη σε αυτές να τεκμηριώσω την σκέψη μου και να διευρύνω τον ορίζοντα μου. Θεωρώ ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που με έκαναν να θεωρήσω την φετινή σύνοδο τόσο ωραία ήταν το θέμα της, δηλαδή η διαφορετικότητα καθώς στις μέρες μας είναι ένα φλέγον θέμα με πολλές και διαφορετικές απόψεις πάνω στους τομείς της. Ήταν λοιπόν πολύ σημαντικό να ακουστούν και οι σκέψεις της γενιάς του μέλλοντος, καθώς αυτή θα μας αντιπροσωπεύσει πάνω στο θέμα όταν έρθει η ώρα. Αυτό που παρατήρησα ήταν πως τα περισσότερα παιδιά ήταν θετικά πάνω στο θέμα και δεν εξέφρασαν κάποια ρατσιστική άποψη. Τέλος, αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα στην σύνοδο ήταν ότι καμία άποψη δεν αντιμετωπίστηκε ως λάθος. Θεωρώ ότι κανένα παιδί δεν έχει κάτι να χάσει κάτι αν προσπαθήσει να μπει στο πρόγραμμα."

Add a comment

2017-18 2ο Συνέδριο Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου ΕΝΕΡΓΩ

Mε σοβαρότητα έμπειρων πολιτικών, αλλά με φρέσκιες ιδέες νέων ανθρώπων, συμμετείχαν στο 2ο Συνέδριο Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου οι εκπρόσωποι του σχολείου μας Σωτήρης Ζώτος και Κατερίνα Μαρία Γεωργιάδου.

 

 

 

 

 

 

   

 

 

Add a comment

Άρθρα ενότητας