2019-20 Cern, στο κέντρο των επιστημών

Για άλλη μια χρονιά εκπαιδευτικοί και μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας υλοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Γενεύη της Ελβετίας στις 8-12/1/2020, προκειμένου να ξεναγηθούν στο CERN αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στην Ευρώπη και επηρεάζουν τη ζωή όλων μας, προς όφελος μας. Στόχος του σχολείου μας είναι η σύνδεση με τις σύγχρονες εξελίξεις , η διεύρυνση του ορίζοντα των μαθητών και μαθητριών μας, ιδιαιτέρως φέτος που το σχολείο μας έχει την τιμή, αλλά και την ευθύνη να φέρει τον τίτλο του Σχολείου Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

1η ημέρα: Μετά την προσγείωσή μας στη Μπολόνια, διασχίσαμε την Ιταλία βόρεια, περάσαμε κοντά από το Μιλάνο και Τορίνο και αφού διασχίσαμε την κοιλάδα της Αόστα φθάσαμε στο CHAMONIX Γαλλίας, διάσημο χειμερινό θέρετρο, στολισμένο χριστουγεννιάτικα. Μέσα σε μια μέρα τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Εξαιρετική εμπειρία!!!

2η ημέρα: αφιερωμένη στο CERN στη Γενεύη. Εδώ αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιστήμη έχει στόχο τη μελέτη του κόσμου, την εύρεση της πρώτης αρχής, την απάντηση στο ερώτημα ποια η αρχή των όντων. Αντιλαμβάνεται επίσης την ευθύνη του επιστήμονα και το σημαντικό μήνυμα των επιστημόνων προκειμένου για την παγκόσμια συνεργασία και το ξεπέρασμα των διαφορών. Συγκλονιστική εμπειρία! Και ένα απτό μήνυμα για τους μαθητές και μαθήτριες μας : είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και νέους επιστήμονες και μάλιστα Έλληνες που εργάζονται ή εκπονούν το μεταπτυχιακό τους ή το διδακτορικό τους, έτσι συνειδητοποιούν πως μπορούν και αυτοί να πετύχουν πολλά αν θέσουν στόχους και μελετούν. Η καρδιά του επιστημονικού κόσμου χτυπά εδώ, στο CERN!

3η ημέρα: ως Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν δυνατόν να μην επισκεφτούμε τον ΟΗΕ, που εδρεύει στη Γενεύη. Εκεί ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε για τις ποικίλες, αποφασιστικής σημασίας, συνεδριάσεις και συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα και επηρεάζουν τις τύχες πολλών εθνών. Κατόπιν, πήραμε μια γεύση από το φανταστικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και αφιερώσαμε το υπόλοιπο της μέρας μας στην εξερεύνηση μιας πανέμορφης μεσαιωνικής πόλης στη Γαλλία, την Annecy. Νιώθουμε ήδη πολίτες μιας Ευρώπης που μας αγκαλιάζει όλους!

4η ημέρα: με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Νέων επισκεφθήκαμ

ε και περιηγηθήκαμε στο Ολυμπιακό Μουσείο που εδρεύει στη Λοζάνη. Αισθανθήκαμε συγκίνηση και περηφάνεια ,γιατί η Ελλάδα γέννησε την Ολυμπιακή ιδέα του ευ αγωνίζεσθαι. Αλλά και ως νέοι, δεν ήταν δυνατόν να μην επισκεφτούμε και ...γευτούμε τις υπέροχες σοκολάτες στο Μουσείο Σοκολάτας στο Broc. Μετά τη βόλτα στο Μοντρέ, στη λίμνη της Λωζάνης, και φωτογραφία στο άγαλμα του Φρέντυ Μέρκιουρι δημιουργό της Bohemian Rhapsody, που πέθανε εκεί στη διάρκεια της ηχογράφησης του τραγουδιού" The show must go on...," διασχίσαμε τις εντυπωσιακές Άλπεις μέσα από δρόμους υψηλών προδιαγραφών και την κοιλάδα Αόστα, φτάσαμε στο Μιλάνο!!

5η ημέρα: σήμερα η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην επιστήμη και στις εξελίξεις που κάθε μέρα αλλάζουν τη ζωή μας. Εντυπωσιακό το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Λεονάρντο ντα Βίντσι στο Μιλάνο. Εντυπωσιακό όμως και το ιστορικό κέντρο της πόλης, με το Κάστρο Σφόρτσα, το Duomo, την Όπερα, όπως και το σύγχρονο κομμάτι της. Κρατά τα σκήπτρα στο χώρο της μόδας αλλά και της οικονομικής πρωτοπορίας. Και αφού πήραμε μια γεύση από την ιταλική φινέτσα και από μια εξαιρετική καρμπονάρα, ήρθε η ώρα της επιστροφής στη χώρα μας.

Συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί: Πασχούδη Μαρία και Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος

Add a comment

Περισσότερα: 2019-20 Cern, στο κέντρο των επιστημών

2018-19 Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή για τα Masterclasses

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή για το φετινό ‘’Masterclasses 2019’’ πραγματοποιήθηκε στις 19/3/2019.
Συμμετείχαν οι μαθητές: Αζοΐδου Μαρία, Βαβουλίδου Αναστασία, Γεωργιάδου Μαρία, Ντάσεκ Φίλιππος και Τορπάρης Σωτήρης
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε δύο διαλέξεις σχετικά με το CERN και τα πειράματα που εκτελούνται αυτή την περίοδο εκεί.
Στο δεύτερο μέρος οι ίδιοι οι μαθητές στο εργαστήριο ταυτοποίησαν – αναγνώρισαν γεγονότα με χρήση πραγματικών δεδομένων από το πείραμα ALICE του CERN. 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τηλεδιάσκεψη με το CERN και συζήτηση των αποτελεσμάτων.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Γιαννίδου Χρυσούλα και Μαρμόρκου Ιωάννα.

 

 

Add a comment

Περισσότερα: 2018-19 Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή για τα Masterclasses

2018-19 Ελβετία...καλά το λέγαν μερικοί πώς είσαι χώρα μαγική!!!

Στις 3 με 7/3/2019 υλοποιήσαμε εκπαιδευτική εκδρομή με βασικό προορισμό το Cern... το μεγαλύτερο ερευνητικό και πειραματικό κέντρο του κόσμου...

Προσγειωθήκαμε στο Baden Baden της Γερμανίας και μέσω μιας καταπράσινης διαδρομής, φτάσαμε στο Ανεσύ της Γαλλίας όπου διανυκτερεύσαμε. Ενδιάμεσα, επισκεφθήκαμε την Colmar, από τα πιο γνωστά γραφικά χωριά της Ευρώπης και τη Βέρνη την πρωτεύουσα της Ελβετίας....Λόγια και εικόνες δεν αρκούν για να την περιγράψουν...Μας καθήλωσε και μας μάγεψε...Απλά ΜΟΝΑΔΙΚΗ!!!

Την δεύτερη μέρα, το Cern, το κέντρο της παγκόσμιας επιστήμης, μας εντυπωσίασε ενώ οι ξεναγοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν το έργο που επιτελείται εκεί.

Την Τρίτη μέρα κάναμε το γύρο της λίμνης Léman της Γενεύης, με στάσεις στο Ολυμπιακό μουσείο στη Λοζάνη και στο Μοντρέ με το άγαλμα του Freddie Mercury, ενώ ο γύρος ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο εργοστάσιο σοκολάτας Collier στο καντόνι του Βω...

Ελβετία, καλά το λέγαν μερικοί πως είσαι χωρά μαγική!!!

Την τέταρτη και τελευταία μέρα, ξεναγηθήκαμε στον ΟΗΕ στη Γενεύη και μετά ακολουθώντας μια μαγευτική διαδρομή μέσα από τις Άλπεις και τα τούνελ φτάσαμε στον τελευταίο μας προορισμό, το Μιλάνο Ιταλίας, το παγκόσμιο κέντρο μόδας...Κι έτσι καταρρίψαμε τα προσωπικά μας ρεκόρ επισκεπτόμενοι 5 χώρες σε 5 μέρες... (Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ελλάδα)

 

Add a comment

Περισσότερα: 2018-19 Ελβετία...καλά το λέγαν μερικοί πώς είσαι χώρα μαγική!!!

2018-19 Επίσκεψη στη Βουλή και το Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου

Ο "ιερός ναός της δημοκρατίας", η Βουλή, δεν παύει να προκαλεί δέος, σε όσους την επισκέπτονται...Έτσι και φέτος, η Β΄λυκείου δεν αντιστάθηκε στην πρόσκληση. Με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς: Παπαθεμιστοκλέους Α, Μακαριάδη Σ, Γιαλαμπούκη Ν και Χατζημωϋσιάδη Π, επισκέφθηκαν εκτός από τη βουλή και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώ παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την παράσταση «Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη»


Η επίσκεψη στο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα στις 19/2/2019 έγινε για πρώτη φορά, με αφορμή τις ευρωεκλογές και το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα ψηφίσουν μαθητές/τριες λυκείου και στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στην Ευρωπαϊκή δράση «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»...

Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Γραφείου, κ. Καπετανίδης, μίλησε στους μαθητές/τριες μας για την ιστορία της Ε.Ε., ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους παρουσίασε το πρόγραμμα «Αυτή τη φορά ψηφίζω», το οποίο αποτελεί μια καμπάνια προώθησης της συμμετοχής όλο και περισσότερων ευρωπαίων πολιτών στις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου 2019.

Οι μαθητές/τριες μας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολλοί από αυτούς θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές και έθεσαν ερωτήματα τα οποία με πολλή προθυμία απάντησε ο κ. Καπετανίδης.

Έχοντας συνειδητοποιήσει την αξία της ψήφου κάθε Ευρωπαίου πολίτη για τη συνέχιση και εξέλιξη της Ε.Ε., φύγαμε αποφασισμένοι να εργαστούμε με πολλή διάθεση στο πρόγραμμα « Αυτή τη φορά ψηφίζω» και να επεκτείνουμε τις δράσεις μας, για να αποκτήσει το σχολείο μας τον τίτλο του Σχολείου – Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Να τονίσουμε εδώ ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το σχολείο μας επισκέφτηκε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2016 μαθητές/τριες και καθηγητές μας βραβεύτηκαν και επιβραβεύτηκαν με τριήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες για την ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ένα ταξίδι αλλιώς», υλοποιώντας πρόγραμμα Teachers4Europe.

Με σύνθημα GreeceKeepeuropingσυνεχίζουμε με συνέπεια την ευρωπαίκή πορεία του σχολείου μας.

 

Add a comment

2018-19 Αποφασίζεις καλύτερα, όταν γνωρίζεις: Μια ματιά …στους γείτονές μας

Στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», στο οποίο μετέχει το σχολείο μας, το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών – «Άννα Κομνηνή», και στην προσπάθειά και επιδίωξή μας να γνωρίσουμε την Ευρώπη και να βρούμε κοινά στοιχεία ανάμεσα στους λαούς και την πολιτισμική μας κουλτούρα, ώστε οι μαθητές και μαθήτριές μας, που ψηφίζουν για πρώτη φορά, να αισθάνονται πως η Ευρώπη είμαστε όλοι μας, έχουμε εντάξει και το παρόν πολιτιστικό πρόγραμμα που εκπονούμε μαζί με το 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών-«Κύριλλος και Μεθόδιος». Το θέμα μας είναι «Μεσογειακή Κουζίνα- Σημείο συνάντησης δύο πολιτισμών, του ελληνικού και του ιταλικού». 
Στα πλαίσια αυτά με μαθητές και μαθήτριές μας επισκεφθήκαμε στις 11/2/2019 τη Θεσσαλονίκη και περιηγηθήκαμε στα ιστορικά κτήρια, των οποίων οι αρχιτέκτονες ήταν Ιταλικής καταγωγής, που έζησαν και διέπρεψαν στη Θεσσαλονίκη. 
Ένα από αυτά είναι το κτήριο που στεγάζεται σήμερα το Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης, με αρχιτέκτονα τον Βιταλιάνο Ποζέλι.
Ένα άλλο κτήριο εκπληκτικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, που επισκεφθήκαμε, ήταν η Βίλα Αλλατίνι, όπου στεγάζεται σήμερα η έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αρχιτέκτονας ήταν ο Βιταλιάνο Ποζέλι.
Το επόμενο κτήριο που θαυμάσαμε ήταν η Κάζα Μπιάνκα, όπου στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης. Αρχιτέκτονας ήταν ο Πιέ(τ)ρο Αριγκόνι. 
Η βόλτα μας συνεχίστηκε κατά μήκος της οδού Βασιλίσσης Όλγας, που παλαιότερα ονομαζόταν Οδός Εξοχών και μπορούσε ο περιηγητής να θαυμάσει τις υπέροχες κατοικίες- αρχοντικά με τους θαυμάσιους κήπους, που απέπνεαν έναν αέρα κοσμοπολιτισμού. Από αυτές σήμερα σώζονται ελάχιστες. Λυπηθήκαμε με την άθλια εικόνα που παρουσιάζει η Βίλα Χιρς, έργο του αρχιτέκτονα Πιέ(τ)ρο Αριγκόνι.
Κατόπιν, επισκεφθήκαμε το Παλαιό Κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., έργο του αρχιτεκτόνα Βιταλιάνο Ποζέλι. Στο Νέο Κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής στεγάζεται το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με την Πρόεδρο του Τμήματος, κα. Ζωγραφίδου, τους καθηγητές του Τμήματος, π. Β. Μήλιο και κ. Βεντούρη. Στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης ενημέρωσαν για τις σπουδές στο Τμήμα και τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Συζήτησαν με τους μαθητές /τριές μας για τις βασικές πτυχές του ιταλικού πολιτισμού: Αρχαιότητα, Αναγέννηση, Σύγχρονη Εποχή, Μουσική, Ζωγραφική, Γλυπτική, Λογοτεχνία. Βρήκαμε κοινούς δρόμους στην Τέχνη και αναγνωρίσαμε ομοιότητες. Μας ανέπτυξαν την σχέση του ιταλικού και ελληνικού πολιτισμού, καθώς τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι δύο χώρες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα. Έγινε κατανοητό από τους μαθητές/τριες μας πως η Ευρώπη είμαστε εμείς και οι λαοί γειτνιάζουν, δανείζουν και δανείζονται στοιχεία στην Τέχνη, το φαγητό, τις αντιλήψεις. Όλοι μαζί διαμορφώνουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Και επειδή η τέχνη του φαγητού είναι πολιτισμός και τον πολιτισμό αυτό τον μοιράζονται οι λαοί, σφραγίσαμε τη γνωριμία μας με τον ιταλικό πολιτισμό με ένα υπέροχο γεύμα που περιλάμβανε γευσιγνωσία των σπεσιαλιτέ της ιταλικής κουζίνας σε ελληνοϊταλικό εστιατόριο. 
Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη έκλεισε με τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολόγιου, που κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι μαθητές/τριές μας, που συνδεόταν με όσα είδαμε και ακούσαμε. 
Συμμετείχαν 29 μαθητές/τριες από το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών – «Άννα Κομνηνή» με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις: Πασχούδη Μαρία –ΠΕ02, διευθύντρια, Σολδάτου Αναστασία ΠΕ02, Τζιότζιου Γεωργία ΠΕ02.
Επίσης, συμμετείχαν 25 μαθητές/τριες από το 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών – «Κύριλλος και Μεθόδιος» με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους: Κενανίδη Λάζαρο ΠΕ01, διευθυντή, Καραπιπέρη Αφροδίτη ΠΕ01, Μικροπούλου Γεωργία ΠΕ02.

Add a comment

2018-19 Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης στις 19/12/2018, και τα παιδιά έζησαν βιωματικά τη συμμετοχή αθλητών σε ολυμπιακούς και παραολυμπιακούς αγώνες δοκιμάζοντας κάποια από τα αθλήματα.

Συμμετείχαν μαθητές/τριες όλων των τάξεων που σχημάτισαν τους ουλαμούς των παρελάσεων.

Συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί: Γρηγοριάδης Γιώργος, Γιαννίδου Χρύσα, Μακαριάδης Στέφανος και Παπαθεμιστοκλέους Αργυρώ.

Add a comment

2018-19 Face Forward στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο δράσεων για τα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 6/12/2018 τα τμήματα Α1 και Α4, επισκέφτηκαν στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης την Έκθεση Face Forward, η οποία φιλοξένησε τα πορτραίτα 26 προσφύγων από διάφορες χώρες του κόσμου, καθώς και τις ιστορίες τους που τις διηγήθηκαν με έναυσμα ελληνικά και ξένα έργα τέχνης.
Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε εργαστήρια ευαισθητοποίησης, μελέτησαν τα ίδια, με τους πρόσφυγες, έργα τέχνης, άκουσαν τις ιστορίες τους και κατέθεσαν συναισθήματα και εντυπώσεις.
Πετύχαμε και συνεργείο της ΕΤ3 που ετοίμαζε το χώρο για δημιουργία ντοκυμαντέρ....

Συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Γιώργος Γρηγοριάδης, Μαρία Χατζηγεωργίου και η Χρυσή Αμανατιάδου
 
Add a comment