2021-22 42η Συνδιάσκεψη Επιλογής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων

Οι μαθητές Γκοσποντινούδης Χρήστος και Σταμενίτης Σωτήρης της Β’ τάξης εκπροσώπησαν το σχολείο μας στην 42η Συνδιάσκεψη επιλογής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Νέων που διεξάχθηκε στη Θεσσαλονίκη από 17/12/2021 μέχρι 20/12/2021 Πρόκειται για μια διοργάνωση που προσομοιάζει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κανόνες του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η γλώσσα εργασίας καθ'ολη τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης είναι τα Αγγλικά

 Οι μαθητές συμμετείχαν στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO 1)και θέμα:

« Με αρκετές βαλκανικές χώρες να είναι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ και να επωφελούνται από προενταξιακή χρηματοδότηση, αρκετά κριτήρια προσχώρησης πρέπει ακόμη να πληρούνται, αφήνοντας τις διαπραγματεύσεις σε στασιμότητα Με ποιον τρόπο θα πρέπει, η ΕΕ να διασφαλίσει μια ομαλή διαδικασία ένταξης των βαλκανικών χωρών, υπό το πρίσμα των πιθανών αναποδιών (λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πιθανές αναποδιές) που θα μπορούσε να επιφέρει η διεύρυνση αυτή στο σύνολο της σταθερότητας της ΕΕ;»

17/12 /2021 Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου της συνδιάσκεψης οι συμμετέχοντες, στις επιτροπές που είναι κατανεμημένοι, γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσω μίας πληθώρας δραστηριοτήτων ομαδικού χαρακτήρα. Στόχος σε αυτό το στάδιο είναι να καλλιεργηθεί, το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα ανάμεσα στους συμμετέχοντες, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλύτερη συνεργασία τους.

18/12/2021 -19/12/2021 Στο κυρίως μέρος του συνεδρίου, οι σύνεδροι εξέτασαν και συνδιαλλάχθηκαν πάνω σε φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Στόχος τους ήταν η εύρεση πρωτότυπων λύσεων στα προβλήματα αυτά, οι οποίες θα οδηγήσουν στην παραγωγή ομόφωνων ψηφισμάτων (Resolutions). Οι υπεύθυνοι των επιτροπών (Chairpersons) τους καθοδήγησαν σε αυτές τις συζητήσεις, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να καλλιεργήσουν ένα παραγωγικό και αρμονικό περιβάλλον εργασίας.

20/12/2021 Την τελευταία μέρα της συνδιάσκεψης, οι επιτροπές συγκεντρώθηκαν στην Ολομέλεια του συνεδρίου, όπου κάθε ψήφισμα παρουσιάστηκε, συζητήθηκε και ψηφίστηκε, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι επιτροπές παρουσίασαν στην Ολομέλεια τις ιδέες τους, οι οποίες ακολουθήθηκαν από διάλογο. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμβάλλουν στο να τεθεί το ψήφισμα υπό συζήτηση και στην ενδελεχή ανάλυση του. Έπειτα από κάθε debate, ακολουθούσε η ψηφοφορία στα πρότυπα της διαδικασίας και της δεοντολογίας του κοινοβουλευτικού διαλόγου.

 

 

 

Άρθρα ενότητας