2019-20 Ημέρα μνήμης ολοκαυτώματος Εβραίων

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης της 27-1-2020 για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, δύο τμήματα της Γ΄τάξης της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών, συμμετείχαν στην εκπόνηση ενός project, σχετικού με το Ολοκαύτωμα, τη διατήρηση της μνήμης και τη μη επανάληψη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Στις 29-1-2020 οι μαθητές/τριες αρχικά παρακολούθησαν ταινία-αφιέρωμαμε τίτλο" Οι Καλεφ". Γλώσσα της ταινίας ήταν τα σερβικά με αγγλικούς υπότιτλους. Η ιστορία αφορούσε μια οικογένεια Εβραίων στο Βελιγράδι ,τον αφανισμό μελών της και τη διάσωση κάποιων με τη βοήθεια συνανθρώπων τους. Η ταινία προέρχεται από την Ταινιοθήκη, που περιλαμβάνει αληθινές μαρτυρίες, του μη κυβερνητικού οργανισμού, Centropa. Κατόπιν, ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές/ τριες. Στη 2η φάση χωρισμένοι σε ομάδες επέλεξαν μια φωτογραφία από τη συλλογή του Centropa και προσπάθησαν να γράψουν την ιστορία των ανθρώπων πίσω από τη φωτογραφία , όπως η κάθε ομάδα φανταζόταν βλέποντας τα πρόσωπα. Άλλοι έγραψαν ημερολόγιο, άλλοι κατέγραψαν, άλλοι αφηγήθηκαν. Η καλύτερη ιστορία θα βραβευτεί από το σχολείο μας με ένα βιβλίο για το Ολοκαύτωμα και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δράση εντάσσεται στην προσπάθεια του σχολείου μας να συμβάλει στην πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Η δράση αυτή είναι η 3η στη σειρά που πραγματοποιούμε εφέτος στα πλαίσια της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της απόδοσης τιμής στο Ολοκαύτωμα: Επισκεφθηκαμε πρώτον το Εβραϊκό Μουσείο και τη Συναγωγή στη Θεσσαλονίκη, δεύτερον η διευθύντρια συμμετείχε σε εκπαιδευτικό διήμερο σεμινάριο του Centropa στη Θεσσαλονίκη και τρίτον μέσα στην τάξη εκπονήσαμε σχετικό project με τους μαθητές.
Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις. Άλλωστε, ως σχολείο European Parliament School Ambassador θα συνεχίσουμε παρόμοιες δράσεις σχετικές με το σεβασμό του ανθρώπου και την Ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πασχούδη Μ. Τζιοτζιου Γ., Χάρμανας Χ.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 6
  • 7
  • 8

Simple Image Gallery Extended

Άρθρα ενότητας