2018-19 Αποφασίζεις καλύτερα, όταν γνωρίζεις: Μια ματιά …στους γείτονές μας

Στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», στο οποίο μετέχει το σχολείο μας, το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών – «Άννα Κομνηνή», και στην προσπάθειά και επιδίωξή μας να γνωρίσουμε την Ευρώπη και να βρούμε κοινά στοιχεία ανάμεσα στους λαούς και την πολιτισμική μας κουλτούρα, ώστε οι μαθητές και μαθήτριές μας, που ψηφίζουν για πρώτη φορά, να αισθάνονται πως η Ευρώπη είμαστε όλοι μας, έχουμε εντάξει και το παρόν πολιτιστικό πρόγραμμα που εκπονούμε μαζί με το 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών-«Κύριλλος και Μεθόδιος». Το θέμα μας είναι «Μεσογειακή Κουζίνα- Σημείο συνάντησης δύο πολιτισμών, του ελληνικού και του ιταλικού». 
Στα πλαίσια αυτά με μαθητές και μαθήτριές μας επισκεφθήκαμε στις 11/2/2019 τη Θεσσαλονίκη και περιηγηθήκαμε στα ιστορικά κτήρια, των οποίων οι αρχιτέκτονες ήταν Ιταλικής καταγωγής, που έζησαν και διέπρεψαν στη Θεσσαλονίκη. 
Ένα από αυτά είναι το κτήριο που στεγάζεται σήμερα το Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης, με αρχιτέκτονα τον Βιταλιάνο Ποζέλι.
Ένα άλλο κτήριο εκπληκτικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, που επισκεφθήκαμε, ήταν η Βίλα Αλλατίνι, όπου στεγάζεται σήμερα η έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αρχιτέκτονας ήταν ο Βιταλιάνο Ποζέλι.
Το επόμενο κτήριο που θαυμάσαμε ήταν η Κάζα Μπιάνκα, όπου στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης. Αρχιτέκτονας ήταν ο Πιέ(τ)ρο Αριγκόνι. 
Η βόλτα μας συνεχίστηκε κατά μήκος της οδού Βασιλίσσης Όλγας, που παλαιότερα ονομαζόταν Οδός Εξοχών και μπορούσε ο περιηγητής να θαυμάσει τις υπέροχες κατοικίες- αρχοντικά με τους θαυμάσιους κήπους, που απέπνεαν έναν αέρα κοσμοπολιτισμού. Από αυτές σήμερα σώζονται ελάχιστες. Λυπηθήκαμε με την άθλια εικόνα που παρουσιάζει η Βίλα Χιρς, έργο του αρχιτέκτονα Πιέ(τ)ρο Αριγκόνι.
Κατόπιν, επισκεφθήκαμε το Παλαιό Κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., έργο του αρχιτεκτόνα Βιταλιάνο Ποζέλι. Στο Νέο Κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής στεγάζεται το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με την Πρόεδρο του Τμήματος, κα. Ζωγραφίδου, τους καθηγητές του Τμήματος, π. Β. Μήλιο και κ. Βεντούρη. Στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης ενημέρωσαν για τις σπουδές στο Τμήμα και τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Συζήτησαν με τους μαθητές /τριές μας για τις βασικές πτυχές του ιταλικού πολιτισμού: Αρχαιότητα, Αναγέννηση, Σύγχρονη Εποχή, Μουσική, Ζωγραφική, Γλυπτική, Λογοτεχνία. Βρήκαμε κοινούς δρόμους στην Τέχνη και αναγνωρίσαμε ομοιότητες. Μας ανέπτυξαν την σχέση του ιταλικού και ελληνικού πολιτισμού, καθώς τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι δύο χώρες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα. Έγινε κατανοητό από τους μαθητές/τριες μας πως η Ευρώπη είμαστε εμείς και οι λαοί γειτνιάζουν, δανείζουν και δανείζονται στοιχεία στην Τέχνη, το φαγητό, τις αντιλήψεις. Όλοι μαζί διαμορφώνουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Και επειδή η τέχνη του φαγητού είναι πολιτισμός και τον πολιτισμό αυτό τον μοιράζονται οι λαοί, σφραγίσαμε τη γνωριμία μας με τον ιταλικό πολιτισμό με ένα υπέροχο γεύμα που περιλάμβανε γευσιγνωσία των σπεσιαλιτέ της ιταλικής κουζίνας σε ελληνοϊταλικό εστιατόριο. 
Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη έκλεισε με τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολόγιου, που κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι μαθητές/τριές μας, που συνδεόταν με όσα είδαμε και ακούσαμε. 
Συμμετείχαν 29 μαθητές/τριες από το 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών – «Άννα Κομνηνή» με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις: Πασχούδη Μαρία –ΠΕ02, διευθύντρια, Σολδάτου Αναστασία ΠΕ02, Τζιότζιου Γεωργία ΠΕ02.
Επίσης, συμμετείχαν 25 μαθητές/τριες από το 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών – «Κύριλλος και Μεθόδιος» με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους: Κενανίδη Λάζαρο ΠΕ01, διευθυντή, Καραπιπέρη Αφροδίτη ΠΕ01, Μικροπούλου Γεωργία ΠΕ02.

Άρθρα ενότητας