2022-23 Από το Gaziantep έως τα Γιαννιτσά

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος και με στόχο τη σύσφιξη σχέσεων και την ανταλλαγή απόψεων, υποδεχθήκαμε με χαρά δύο καθηγήτριες και 10 μαθητές/τριες από την Γκαζίαντεπ (Αντιόχεια) της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι επισκέψεις τους στο σχολείο μας και η επαφή τους με τους μαθητές/τριές μας ήταν καθημερινή και διήρκησε μία εβδομάδα από 26 έως 30/9/2022 .

Ήδη είχε συμφωνηθεί πρόγραμμα κοινών δραστηριοτήτων και επισκέψεων.

26/9 Η πρώτη μέρα περιλάμβανε παιχνίδια «σπασίματος του πάγου», δραστηριότητες για τη Ημέρα Ευρωπαϊκών Γλωσσών και μπουφέ καλωσορίσματος που με προθυμία ετοίμασαν μέλη του συλλόγου γονέων.

Τα παιδιά μας έδειξαν ιδιαίτερη χαρά για τις νέες γνωριμίες ενώ οι γείτονές μας έμειναν κατενθουσιασμένοι από την θερμή υποδοχή που τους ετοιμάσαμε.

27/9 Οι φιλοξενούμενοί μας από τα σχολεία ΒORSA ISTANBUL ANATOLIAN HIGHSCHOOL SAHINBEYκαι YASEMIN ERMAN BALSU ANATOLIAN HIGHSCHOOL SAHINBEY ξεναγήθηκαν στην πόλη μας.

Στο δημαρχείο μας υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Στάμκος ο οποίος αφού μίλησε με τους Έ

λληνες και Τούρκους μαθητές/τριες και τις συνοδούς τους, φωτογραφήθηκε μαζί τους και προσέφερε αναμνηστικά δώρα στις δύο καθηγήτριες από την Τουρκία.

Η συνέχεια περιλάμβανε οδοιπορικό στα πιο γνωστά αξιοθέατα και μνημεία της πόλης μας: Μητρόπολη, Φιλίππειο και άγαλμα Φιλίππου, Πολύκεντρο (οικία Εμίνμπεη), Τουρμπέ με την πολυσήμαντη ατμοσφαιρική έκθεση κεραμικής «Άκουσέ με», εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Ρολόι, Μαυσωλείο Γαζή Εβρενός και τέλος ξενάγηση από τους κυρίους Κενανίδη και Σταμενίτη στο Λαογραφικό Μουσείο με τα αμέτρητα και θαυμάσια διατηρημένα και κατάλληλα τοποθετημένα στο χώρο εκθέματα, όλα προσφορές συμπολιτών μας.

Οι φιλοξενούμενοί μας έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης με κοινό συμπέρασμα των συζητήσεών μας τις τεράστιες ομοιότητες των δύο λαών.

28/9 Το Μουσείο Πέλλας με την μόνιμη έκθεση ευρημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας και την προσωρινή έκθεση με τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Αρχοντικό επισκεφθήκαμε με τους φιλοξενούμενούς μας από την Τουρκία κι ένα ακόμη τμήμα της Α τάξης.

Ενθουσιασμένοι από τα εκθέματα ανέφεραν ότι πλήθος παρόμοιων αρχαιοελληνικών ευρημάτων, κυρίως μωσαΊκά, έχουν αποκαλυφθεί με ανασκαφές και στο Γκαζίαντεπ (Αντιόχεια) της ΝΑ Τουρκίας.

Το ταξίδι τους συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη επίσκεψη/προσκύνημα στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, το Λευκό Πύργο, τη Ροτόντα, την Καμάρα και κατάληξη στην πλατεία Αριστοτέλους.

29/9 «Another wonderful day in Edessa! Wearefascinated!!!» (Ακόμη μια θαυμάσια μέρα στην Έδεσσα! Είμαστε μεγεμένοι!!!) Είναι τα ακριβή λόγια των φίλων μας εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών από την Τουρκία που επισκέφθηκαν την Έδεσσα. Τους συνόδευσε και τους ξενάγησε η εκπαιδευτικός κ. Ευσταθιάδου.

Προηγήθηκαν δραστηριότητες στον Πλατανότοπο για την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, όπου έπαιξαν παιχνίδια, περπάτησαν και απόλαυσαν τη φύση. Συμμετείχαν όλοι οι μαθητές/τρίχες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

30/9 Χαρμολύπη...Χαρά επειδή τους γνωρίσαμε, λύπη επειδή πρέπει να τους αποχωριστούμε...

Τελευταία ημέρα της επίσκεψης των φίλων μας Τουρκων και οι ώρες του πρωινού προγράμματος δεν ήταν αρκετές για όσα θέλαμε να μοιραστούμε.

Πειράματα βιολογίας με την κ. Συροπούλου, πειράματα χημείας με τον κ. Ηλιάδη, αλληλοπαρουσίαση των δικών τους και του δικού μας σχολείου, τούρκικους και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς με παραδοσιακές φορεσιές, ελληνικό τραγούδι τραγουδισμένο απ τους τούρκους μαθητές και μαθήτριες και τέλος ποντιακούς χορούς αγκαλιασμένοι όλοι οι μαθητές/τριες, Έλληνες και Τούρκοι.

Ανταλλαγές δώρων, σφιχτές αγκαλιές και εκατέρωθεν υποσχέσεις για επανένωση στο Γκαζίαντεπ αυτήν την φορά. Κοινή η διαπίστωση ότι είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν και λιγότερα αυτά που χωρίζουν τους δυο λαούς.

Το σχολείο μας θα είναι μια ανοιχτή αγκαλιά και θα τους περιμένει πάλι.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι μαθητές/ τριές και των δύο χωρών εμπλούτισαν τις γνώσεις, διεύρυναν τις εκπαιδευτικές εμπειρίες τους και έθεσαν τα θεμέλια για νέες φιλίες. Οι εκπαιδευτικοί και των δύο χωρών αντάλλαξαν γνώσεις και εκπαιδευτικές μεθόδους και έθεσαν τα θεμέλια για μελλοντικές εκπαιδευτικές συνεργασίες και ανταλλαγές.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εκπαιδευτικούς: Πασχούδη Μ., Χατζηγεωργίου Μ., Χασιώτη Μ., Γκένη Α., Παρηγορίδου Σ., Ευσταθιάδου Α., Ηλιάδη Ρ., Συροπούλου Ε., Γιαλαμπούκη Ν., που ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν την πραγματοποίηση του προγράμματος ως υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Simple Image Gallery Extended