2017-18 Η χλωρίδα της περιοχής μας- Ο κήπος μου

Υπεύθυνοι καθηγητές

Μπαλλή Μαλάμω ΠΕ03

Χαρμάνας Χρήστος ΠΕ02

Πατσαβούδη Ροδή ΠΕ02

Αξιολόγηση του προγράμματος

Οι μαθητές/τριες ενεργοποιήθηκαν από τα ερεθίσματα που δέχτηκαν, ήρθαν σε επαφή με το περιβάλλον και συνειδητοποίησαν τη σημασία και την αξία του αλλά και την ευθύνη που έχουμε όλοι για την προστασία του. Ανέλαβαν πρωτοβουλίες και μέσα από την ομαδική εργασία έμαθαν να μοιράζονται ευθύνες και γνώση. Έμαθαν να αναλαμβάνουν δράση σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο φροντίζοντας κατ αρχήν τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου. Ενθουσιάστηκαν όχι μόνο από τα αποτελέσματα του προγράμματος αλλά και από τη διαδικασία υλοποίησης. Εργάστηκαν με πολύ κέφι, με πάθος και συνεργάστηκαν άψογα. Μόνο ευχάριστα συναισθήματα μοιράστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια όσο κα με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν η έλλειψη χρόνου λόγω του υπερφορτωμένου προγράμματός τους και η ακύρωση κάποιων εκπαιδευτικών επισκέψεων λόγω καιρικών συνθηκών και οικονομικής δυσπραγίας των συμμετεχόντων μαθητών/τριών.

 

Δράσεις που υλοποιήθηκαν

• Εξωραϊσμός του κήπου και του προαύλιου του σχολείου

• Επίσκεψη στο Λουδία ποταμό και στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού

• Επίσκεψη στο Λουτράκι Πέλλας και στα φυτώρια NOVAGREEN στο Παλαίφυτο Πέλλας.

 

 

 

 

Add a comment

2017-18 Αγαπώ το περιβάλλον

Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Παπάζογλου Μαρία ΠΕ03

Παρηγορίδου Μέλα ΠΕ06

Παπαθεμιστοκλέους Αργυρώ ΠΕ02

Στόχοι που επιτεύχθηκαν:

Οι μαθητές αφού συνειδητοποίησαν ότι η γη είναι ένα κλειστό σύστημα και ότι οι περισσότεροι φυσικοί πόροι είναι μη ανανεώσιμοι και η αστόχαστη χρήση τους έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή μας, άλλαξαν συνήθειες, απόκτησαν περιβαλλοντική συνείδηση και διάθεση για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους και ενημερώθηκαν από τοπικούς φορείς (Δήμος Πέλλας, Κωπηλατικός Όμιλος, Δήμος Αλμωπίας, Φυτώρια NOVAGREEN.

Δράσεις που υλοποιήθηκαν:

  • Επίσκεψη στο Λουδία- ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών και Βόλου για την κωπηλασία
  • Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού Γιαννιτσών και ενημέρωση για την αναγκαιότητά του και τον τρόπο λειτουργίας του
  • Επίσκεψη στο Λουτράκι Πέλλας-Περιήγηση στο χώρο των λουτρών-Ενημέρωση για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών
  • Επίσκεψη στα φυτώρια σπορόφυτων NOVAGREEN στο Παλαίφυτο- Ενημέρωση για τον τρόπο παραγωγής σπορόφυτων και τον τρόπο λειτουργίας των θερμοκηπίων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add a comment

2016-17 Η χλωρίδα της περιοχής μας στον κήπο μας

Υπεύθυνοι καθηγητές: 

Μπαλλή Μαλάμω ΠΕ03

Χαρμάνας Χρήστος ΠΕ02

Γιαλαμπούκης Νίκος ΠΕ20

 

Στόχοι που επιτεύχθηκαν:

Απόκτηση γνώσεων για την τοπική χλωρίδα ,  ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος  και απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης , συνεργασία με τοπικούς φορείς (δήμος Πέλλας, δασαρχείο Πέλλας) ,  εξωραϊσμός της σχολικής αυλής και φροντίδα του ανθοκήπου.

Οι μαθητές συμφώνησαν για τη διατήρηση και μάλιστα την ενίσχυση εκ μέρους της πολιτείας της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, γιατί αυτή έχει στόχο να δημιουργήσει νέα πρότυπα συμπεριφοράς στα άτομα, στις ομάδες και στη κοινωνία στο σύνολό της, τα οποία να συμβαδίζουν με την ύπαρξη ενός περιβάλλοντος βιώσιμου και αντάξιου του πολιτισμού του ανθρώπινου γένους. 

 

 

Add a comment

2016-17 Περιήγηση στα πάρκα της πόλης μας

Υπεύθυνη καθηγήτρια:

Δουλγερίδου Ελένη ΠΕ06

Το πρόγραμμα είχε σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με τα πάρκα της πόλης των Γιαννιτσών, η επαφή τους με τη φύση και η παρατήρησή της.

Τα 36 παιδιά που συμετείχαν, γνώρισαν γωνιές της πόλης όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη φύση και το πράσινο.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά πολλά σημεία της πόλης μας, έτσι ώστε να προσελκύουν ολοένα και περισσότερους πολίτες.

 

 

Add a comment

2016-17 Αγαπώ το περιβάλλον

Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Παπάζογλου Μαρία ΠΕ03

Παρηγορίδου Μέλα ΠΕ06

Παπαθεμιστοκλέους Αργυρώ ΠΕ02

 

 

 

 

 Στόχοι που επιτεύχθηκαν:

Απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης- ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε περιβαλλοντικές δράσεις- ανάπτυξη συνεργατικού πνεύματος-συνεργασία με άλλους φορείς (δασαρχείο Έδεσσας- Δήμος Πέλλας)- εξωραϊσμός της σχολικής αυλής –φροντίδα του ανθοκήπου.

Ο κ. Παπαστεργιόπουλος Χ. από το Δασαρχείο της Έδεσσας, μας έκανε περιβαλλοντική παρουσίαση του Νομού μας και στο πλαίσιο του προγράμματος "πρασινίσαμε" το σχολείο μας.

 

 

Add a comment

2016-17 Πλαστικό: όχι, ευχαριστώ

Ένα καινοτόμο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με τη χρήση του πλαστικού, υλοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου σχ. έτους 2016-17.

Μια ομάδα μαθητών/τριών της Γ΄λυκείου, αποτελούμενη από τους: Σεφγκίνι Ν, Τζιότζιο Γ, Σουγιουλτζή Ν και Πλιόγκα Ι,  αφού πρώτα ενημερώθηκαν οι ίδιοι από εκπρόσωπο της ΔΔΕ, ανέλαβαν ρόλο πολλαπλαστιαστή με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές/τριές τους.

Έτσι, αφού πρώτα τους έβαλαν να συμπληρώσουν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για να διερευνήσουν τις γνώσεις και στάσεις τους, στη συνέχεια τους ενημέρωσαν σε ειδικές προβολές για τις επιπτώσεις από τη χρήση πλαστικού και κυρίως της πλαστικής σακούλας και των πλαστικών μπουκαλιών.Ακολούθησε η συμπλήρωση δεύτερου ερωτηματολογίου για να διαπιστωθεί αν προέκυψαν αλλαγές στις γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΔΔΕ και του ΚΠΕ Ν. Πέλλας, ενώ στο σχολείο μας υπεύθυνος ήταν ο κ.Γκένης Αριστείδης.

 

 

 

 

 

 

  

Add a comment

2015-16 Αγαπώ το περιβάλλον

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Παπάζογλου Μαρία ΠΕ03

Τζιότζιου Γεωργία ΠΕ02

Γκένης Αριστείδης ΠΕ03

Συμμετείχαν όλοι οι μαθητές/τριες του Β4

1 ΣΙΜΗΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
2 ΣΟΥΓΙΟΥΛΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
3 ΣΟΦΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
4 ΣΤΑΜΕΝΙΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
5 ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
6 ΤΕΜΠΕΡΕΚΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
7 ΤΖΙΟΤΖΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
8 ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
9 ΤΣΑΓΚΑΡΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
10 ΤΣΑΚΙΡΗ ΕΥΑΝΘΙΑ
11 ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
12 ΤΣΙΜΠΟΥΚΤΣΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
13 ΤΣΙΜΠΟΥΚΤΣΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
14 ΦΡΑΚΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
15 ΧΑΒΙΑΡΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
16 ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
17 ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
18 ΧΑΤΖΗΔΗΜΟΥ ΕΛΕΝΗ
19 ΧΑΤΖΗΔΗΜΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ

Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες και να εκτιμήσουν τα δώρα της φύσης, ώστε η προστασία της να γίνει τρόπος ζωής γι αυτούς.

Add a comment

Περισσότερα: 2015-16 Αγαπώ το περιβάλλον

Περισσότερα Άρθρα...

  1. 2015-16 Διαμορφώνω τον κήπο μου