2020-21 Erasmus+ Loud

Το σχολείο μας μαζί με άλλα έξι σχολεία του Δήμου μας συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus + έργο LOUD - Local Young Leaders for Inclusion. Το έργο στο οποίο συμμετείχε και ο ίδιος ο Δήμος Πέλλας με leader του έργου το Efus και με τίτλο ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΕ «ΔΥΝΑΤΑ» ξεκίνησε στο σχολικό έτος 2019-2021 και πλέον ολοκληρώθηκε με την παραγωγή ολιγόλεπτων βίντεο. Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθήτριες: Μαριάννα Μανίδου, Αντιγόνη Παπαδοπούλου και η Παναγιώτα Κουκίδου Υπεύθυνη δράσης η διευθύντρια Μαρία Πασχούδη φιλόλογος. Την κινηματογράφηση και το μοντάζ επιμελήθηκε ο εκπαιδευτικός Γιώργος Γρηγοριάδης.

«Η Οδύσσεια ενός τυφλού και άλλες ιστορίες» είναι μία σειρά από έξι βίντεο που το καθένα λέει μία διαφορετική ιστορία. Ο Γιάννης είναι ένα τυφλό παιδί που "ταξιδεύει" στα Γιαννιτσά και μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη του βλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες γενικότερα… Οι ιστορίες υπάρχουν στο youtube και με αγγλικούς υπότιτλους.

Αρχίζουμε με την 1η ιστορία που έχει τον τίτλο: «Καλημέρα Γιάννη» και σηματοδοτεί την έναρξη της Οδύσσειας του ήρωά μας, ο οποίος θα μας αγγίξει με τον τρόπο του για να μας παροτρύνει να ακούμε τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και της παρέας μας.

2η ιστορία: «Αναπηρικό καρότσι στο αστικό» όπου μπορούμε να διαπιστώσουμε την πιθανή έλλειψη εξοπλισμού στις μαζικές μεταφορές, αλλά και από την άλλη πλευρά διαπιστώνουμε την ευαισθησία και ευσυνειδησία του οδηγού του αστικού, καθώς δεν ήξερε τίποτα για το γύρισμα της ταινίας μας και οι αντίδρασή του είναι 100% αυθεντική.

Η 3η ιστορία έχει τον τίτλο «Δεν είσαι μόνος». Ένας κωφός πηγαίνει στο Δημαρχείο και βλέπουμε τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Θα καταφέρει να βρει άκρη ή θα μπλεχτεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας;

4η ιστορία με τίτλο «Ραγισμένη καρδιά». Η ιστορία μας επικεντρώνεται στο πως μία αναπηρία μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους σε κοινωνικό αποκλεισμό και να επηρεάσει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Προσεγγίσαμε το θέμα λίγο μεταφορικά και αντί για αναπηρία η πρωταγωνίστρια παθαίνει έναν τραυματισμό και παρατηρούμε την αλλαγή συμπεριφοράς του φίλου της.

Το 5ο και προτελευταίο βίντεο της σειράς έχει τον τίτλο «Διαδρομές μετ΄ εμποδίων». Σε αυτό το επεισόδιο επικεντρωνόμαστε στον Γιάννη και βλέπουμε τις δυσκολίες που έχει ένα τυφλό άτομο να κάνει τα πιο απλά πράγματα, όπως π.χ. να διασχίσει ένα δρόμο και να αντιμετωπίσει ασυνείδητους οδηγούς .

Το 6ο και τελευταίο επεισόδιο έχει τον τίτλο «Ιθάκη». Ο ήρωάς μας ολοκληρώνει το ταξίδι του και μετά από μία μικρή «Οδύσσεια» φτάνει στον προορισμό του.. στην μεταφορική «Ιθάκη» του, που δεν είναι άλλη από..Καλύτερα όμως να σας αφήσουμε να το ανακαλύψετε μόνοι σας.