2018-19 Βουλή των εφήβων

Η Σοφία Τερζή, μαθήτρια της Β΄λυκείου, και η Ευγενία Δεμιρτζόγλου, μαθήτρια της Α΄λυκείου, εκπροσώπησαν το σχολείο μας στη φετινή Σύνοδο Βουλής των Εφήβων που έγινε στις 2 με 6 Ιουλίου στην Αθήνα...

Η Σοφία μας είπε:

«Η εμπειρία ήταν σίγουρα πρωτόγνωρη και πολύ ιδιαίτερη. Ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε πράξη όλα αυτά που μας λένε , να χρησιμοποιούμε την κριτική μας ικανότητα και όχι την παπαγαλία. Πραγματικά εάν μου δινόταν η ευκαιρία θα το έκανα ξανά και ξανά. Περάσαμε πολύ όμορφα και ακόμη και εάν αρχικά οι δραστηριότητες μας φάνηκαν λίγες , έπειτα στην πράξη είδαμε πως είχαμε ένα πολύ σωστά οργανωμένο και καλό μελετημένο πρόγραμμα.

Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλα τα παιδιά, γιατί είναι ένα πρόγραμμα που σου δίνει την ευκαιρία να εκφραστείς αλλά και να ακουστείς. Αξίζει τον κόπο των διοργανωτών αλλά και του κράτους. Είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες τόσο της δίκης μου όσο και της ζωής των άλλων παιδιών.»

 Η Ευγενία συμπλήρωσε:

"Η εμπειρία μου στην φετινή ΚΓ΄ σύνοδο της Βουλής των Εφήβων ήταν για εμένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αυτό όμως δεν έγινε αμέσως από την στιγμή που κληρώθηκα στο πρόγραμμα, μα από την στιγμή που τελείωσε η σύνοδος και επέστρεψα ξέροντας ότι όχι απλά είπα αυτά που είχα στο μυαλό μου, αλλά κυρίως άκουσα καινούργιες απόψεις και μπόρεσα χάρη σε αυτές να τεκμηριώσω την σκέψη μου και να διευρύνω τον ορίζοντα μου. Θεωρώ ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που με έκαναν να θεωρήσω την φετινή σύνοδο τόσο ωραία ήταν το θέμα της, δηλαδή η διαφορετικότητα καθώς στις μέρες μας είναι ένα φλέγον θέμα με πολλές και διαφορετικές απόψεις πάνω στους τομείς της. Ήταν λοιπόν πολύ σημαντικό να ακουστούν και οι σκέψεις της γενιάς του μέλλοντος, καθώς αυτή θα μας αντιπροσωπεύσει πάνω στο θέμα όταν έρθει η ώρα. Αυτό που παρατήρησα ήταν πως τα περισσότερα παιδιά ήταν θετικά πάνω στο θέμα και δεν εξέφρασαν κάποια ρατσιστική άποψη. Τέλος, αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα στην σύνοδο ήταν ότι καμία άποψη δεν αντιμετωπίστηκε ως λάθος. Θεωρώ ότι κανένα παιδί δεν έχει κάτι να χάσει κάτι αν προσπαθήσει να μπει στο πρόγραμμα."